ΚΕΙΜΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ

ΕΠΙ-ΣΚΕΨΕΙΣ:

23 Δεκεμβρίου 2007

ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ. ΚΑΚΟΥ ΚΟΡΑΚΟΣ ΚΑΚΟΝ ΩΟΝ


ΤΟ «ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΑΚΟΝ ΚΟΡΑΚΑ ΚΑΚΟΝ ΩΟΝ» ΕΙΝΑΙ ΦΡΑΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ, ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΡΟΙΜΙΩΔΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΟΙ, ΕΙΤΕ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΕΙΤΕ ΟΧΙ.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΠΟΧΗ, ΠΟΥ Ο ΝΟΜΟΜΑΘΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ ΔΙΑΤΗΡΟΥΣΕ ΣΧΟΛΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΠΕΜΨΕ ΤΟΝ ΜΑΘΗΤΗ ΤΟΥ ΤΙΣΙΑ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΕΠEΙΔΗ ΔΕΝ ΦΑΙΝΟΤΑΝ ΠΡΟΘΥΜΟΣ ΝΑ ΕΚΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟΝ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΝΤΑ ΟΡΟ ΕΞΟΦΛΗΣΕΩΣ ΤΩΝ ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΙΣ «ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΚΕΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΟΣ» - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΩΛΚΟΣ – ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΔΙΚΗ ΠΟΥ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΣΤΑΘΗΚΑΝ ΑΔΥΝΑΜΟΙ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΗ Ή ΑΠΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ, ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΤΑ ΑΥΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ, Ο ΕΝΑΓΩΝ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ, Ο ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ ΕΝΑΓΩΝ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΝΤΑΝ ΚΑΙ ΑΘΩΟΝΟΝΤΑΝ ΑΜΦΟΤΕΡΟΙ.

ΕΠΕΙΔΗ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΟΧΗ, Η ΖΩΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑΣ ΣΥΝΕΧΗΣ «ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ» ΚΑΙ ΟΙ «ΚΑΚΟΙ ΚΟΡΑΚΕΣ» ΠΟΥ ΓΕΝΟΥΝ «ΚΑΚΑ ΩΑ», ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ, ΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΑΥΤΟ ΒΡΙΣΚΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΟΥ.


Ο ΝΟΜΟΜΑΘΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΣΕ ΣΧΟΛΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ, ΟΠΟΥ ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ ΕΝΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ, ΟΝΟΜΑΖΟΜΕΝΟΣ ΤΙΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΩΤΗΣΕ ΜΕ ΠΟΙΑ ΑΜΟΙΒΗ ΘΑ ΤΟΥ ΜΑΘΑΙΝΕ ΤΗΝ ΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ.

Ο ΚΟΡΑΚΑΣ ΑΦΟΥ ΤΟΥ ΕΚΑΝΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΕΠΙΣΤΩΣΕ ΤΗΝ ΟΞΥΝΟΙΑ ΤΟΥ, ΤΟΥ ΕΙΠΕ:

«ΕΠΕΙΔΗ ΦΑΙΝΕΣΑΙ ΕΞΥΠΝΟΣ ΘΑ ΣΟΥ ΔΙΔΑΞΩ ΤΗΝ ΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ, ΜΟΛΙΣ ΠΑΡΕΙΣ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ, ΝΑ ΑΡΠΑΞΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΔΙΚΗ ΠΟΥ ΘΑ ΣΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΑΝ ΤΗΝ ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ, ΘΑ ΜΟΥ ΔΙΝΕΙΣ ΕΦ΄ΟΡΟΥ ΖΩΗΣ ΤΟ ΤΡΙΤΟΝ ΤΩΝ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ ΣΟΥ. ΑΝ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΧΑΣΕΙΣ, ΔΕΝ ΘΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΜΟΙΒΗ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΝΑ ΕΞΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ».

Ο ΤΙΣΙΑΣ ΑΦΟΥ ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΓΙΑ ΛΙΓΟ, ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΑ ΠΩΣ ΔΕΧΕΤΑΙ ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ. ΕΤΣΙ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ ΚΑΙ Ο ΤΙΣΙΑΣ ΑΡΧΙΣΕ ΤΗΝ ΦΟΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΡΑΚΑ.

ΟΤΑΝ Ο ΚΟΡΑΚΑΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΠΩΣ Ο ΤΙΣΙΑΣ ΕΙΧΕ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΗΣΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ, ΤΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΚΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΝΤΩΝ.

Ο ΤΙΣΙΑΣ ΟΜΩΣ ΑΦΗΝΕ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΝΑ ΠΕΡΝΑΕΙ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΗ, ΓΙΑΤΙ, ΑΝ ΤΗΝ ΚΕΡΔΙΖΕ, ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕ ΕΦ΄ΟΡΟΥ ΖΩΗΣ ΣΚΛΗΡΟ ΧΑΡΑΤΣΙ, ΑΝ ΤΗΝ ΕΧΑΝΕ ΘΑ ΑΠΑΛΑΣΣΟΤΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ, ΘΑ ΕΙΣΕΠΡΑΤΤΕ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΦΗΜΗ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΚΑΙ ΑΦΗΝΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΡΑΚΑ.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Ο ΚΟΡΑΚΑΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΕ ΝΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΙ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΙΣΙΑ, ΖΗΤΟΥΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΝΑ ΤΟΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟΥ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΡΩΤΗΣΕ ΤΟΝ ΤΙΣΙΑ ΑΝ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΤΑΦΑΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ, ΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΣΤΟΝ ΚΟΡΑΚΑ.

Ο ΚΟΡΑΚΑΣ ΑΦΟΥ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ, ΤΟΝΙΣΕ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ:

«ΚΥΡΙΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝ ΒΓΑΛΕΤΕ ΕΣΕΙΣ, Ο ΤΙΣΙΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΙΣΑ ΑΜΟΙΒΗ».

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «ΠΩΣ ΘΑ ΥΠΟΧΡΕΩΘΕΙ Κ. ΚΟΡΑΚΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΜΟΙΒΗ, ΑΝ ΕΜΕΙΣ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΡΝΗΤΙΚΗ, ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ;»

Ο ΚΟΡΑΚΑΣ: «ΜΑ ΤΟΤΕ Κ. ΠΡΟΕΔΡΕ, Ο ΤΙΣΙΑΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΔΙΚΗ, ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΟΙ ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΑΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΜΕ ΠΛΗΡΩΝΕΙ».

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «ΚΑΙ ΑΝ ΕΜΕΙΣ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΡΗΣΕΙ ΤΑ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΝΤΑ, ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΧΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ, ΤΙ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ;»

Ο ΚΟΡΑΚΑΣ: «ΤΟΤΕ Κ. ΠΡΟΕΔΡΕ, ΧΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΔΙΚΗ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟΥ, ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΡΗΣΕΙ ΤΑ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΝΤΑ».

ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΚΟΙΤΑΧΤΗΚΑΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΠΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΤΙΣΙΑ ΤΟΝ ΡΩΤΗΣΕ: «ΤΙ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΣΤΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΚΟΡΑΚΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΦΗΣΕΣ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ;»

Ο ΤΙΣΙΑΣ: «ΜΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΑΚΑ Κ. ΠΡΟΕΔΡΕ, ΘΑ ΑΡΧΙΣΩ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΜΟΥ. ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΙ ΑΝ ΒΓΑΛΕΤΕ, ΕΓΩ ΘΑ ΑΠΑΛΛΑΓΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΟΒΙΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΠΟΥ Ο ΚΟΡΑΚΑΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΜΕΝΟΣ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΥ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΝΑ ΔΙΔΑΧΘΩ ΤΗΝ ΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΜΟΥ ΕΠΕΒΑΛΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ».

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΑΛΛΑΓΕΙΤΕ Κ. ΤΙΣΙΑ ΑΝ ΕΜΕΙΣ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ;»

Ο ΤΙΣΙΑΣ: «ΜΑ ΤΟΤΕ Κ. ΠΡΟΕΔΡΕ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ. ΑΝ ΕΣΕΙΣ ΜΕ ΔΙΚΑΣΕΤΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΧΑΝΩ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΔΙΚΗ, ΚΑΙ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΜΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ».

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «ΚΑΙ ΑΝ ΕΜΕΙΣ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΘΕΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ, ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ, ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΔΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΑ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΝΤΑ, ΤΙ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ;»

Ο ΤΙΣΙΑΣ: «ΤΟΤΕ Κ. ΠΡΟΕΔΡΕ ΚΕΡΔΙΖΩ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΔΙΚΗ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΜΑΙ ΣΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟΥ, ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΜΑΙ ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΑΠΟΦΑΣΗ».

ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΑΦΩΝΟΙ ΚΟΙΤΑΧΤΗΚΑΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΑΡΑΣΣΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΥΚΛΟ ΑΝΑΦΩΝΗΣΕ:

«
ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ, ΑΠΟ ΚΑΚΟΝ ΚΟΡΑΚΑ, ΚΑΚΟΝ ΩΟΝ».

ΠΗΓΗ: ΝΕΟ-ΕΛΛΗΝ