ΚΕΙΜΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ
ΕΠΙ-ΣΚΕΨΕΙΣ:
Αρχειοθήκη Κειμένων
-
►
2009
(17)
- ► Δεκεμβρίου (1)
- ► Φεβρουαρίου (4)
- ► Ιανουαρίου (11)
-
▼
2008
(51)
- ► Δεκεμβρίου (10)
-
▼
Νοεμβρίου
(9)
- Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία
- Η ληστεία των Ταμείων Υγείας
- Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΙ ΜΕ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ
- Αλλαγή Προέδρου στις ΗΠΑ ή αλλαγή Ψευδαίσθησης;
- Μαγικές σκήσεις για… την Αθηνά!
- Ζάβαρα κάτρα νέμια -Μια αποκωδικοποίηση - ερμηνεί...
- "Τοιουτοτρόπως επί Θεοδοσίου εθριάμβευσεν ο χριστι...
- Μαγικές ασκήσεις για... τον Ερμή!
- Ο Έλληνας έφηβος της Αγάθης - l' Éphèbe au Cap-d'Agde
- ► Σεπτεμβρίου (3)
- ► Φεβρουαρίου (5)
- ► Ιανουαρίου (4)
5 Νοεμβρίου 2008
Ο Έλληνας έφηβος της Αγάθης - l' Éphèbe au Cap-d'Agde
H ΑΓΚΝΤ όπου έγιναν οι τελευταίοι Μεσογειακοί Αγώνες στη Γαλλία, είναι η αρχαία ελληνική αποικία Αγάθη. Πρόκειται για σημαντικότατο θέρετρο των Μεσογειακών Πυρηναίων (περιοχή Λανγκεντόκ Ρουοτγιόν). Ο ποταμός Ερώ περνά μέσα από τη γραφική πόλη της Ν. Γαλλίας, που διαθέτει και ωραίο λιμάνι.
Στο αρχαιολογικό μουσείο της ΑΓΚΝΤ βρίσκονται ωραία αρχαιοελληνικά αγγεία, αλλά το σημαντικότερο απόκτημα του Μουσείου αποτελεί ο «Εφηβος της Αγάθης». Πρόκειγαι για χάλκινο άγαλμα ύψους 1.40 μ., εκπληκτικής τέχνης. Ο «Ελληνας Εφηβος», όπως ονομάστηκε αλλιώς το άγαλμα, το οποίο ανήκει στον 4° αι. π.Χ, προβάλλει με εκπληκτική εκφραστικότητα το ιδανικό των αρχαίων Ελλήνων του «καλού κ' αγαθού».
Δεν ξέρει τι να πρωτοθαυμάσει κανείς: την αρμονία και το κάλλος του, προσώπου και του σώματος ή την εκπληκτική πνευματώδη έκφραση του. Ο έφηβος παρουσιάζεται γυμνός, με τη χλαμύδα διπλωμένη επί του αριστερού ώμου του, σε στάση ανάπαυσης. Στηρίζεται στο δεξί πόδι του, ενώ το αριστερό κάμπτεται προς τα πίσω. Η μυϊκή του ανάπτυξη είναι η συνήθης στους αρχαίους Έλληνες, αθλητική, χωρίς να είναι υπερβολική. Το πρόσωπο του στρέφει δεξιά με έκφραση, μελαγχολική.
Ο «Εφηβος της Αγάθης» βρέθηκε το 1964 στην κοίτη του ποταμού Ερώ. Η αριστερή του κνήμη ανακαλύφθηκε 6 μήνες αργότερα σε απόσταση 600 μ. από τον κορμό του αγάλματος, υπό παχύ στρώμα λάσπης της κοίτης του ποταμού, στην οποία βρέθηκαν, και περί τους 2.000 ελληνικούς αμφορείς, δείγμα της ακμής του οινεμπορίου της ελληνικής αποικίας. Η πρώτη επισήμανση της έγινε το 18° αι. στη θεμελίωση του παλιού δημαρχείου, όπου βρέθηκε η επιγραφή «ΑΔΡΗ ΜΗΤΡΑΣΙ ΚΑΙ ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΙ». Δεύτερη επιγραφή βρέθηκε στη δεκαετία του 1940: «ΘΕΩ ΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ». Ανασκαφές στην Αγκντ άρχισαν μόλις το 1977 και έφεραν στο φως ελληνικά αγγεία και πολλούς μασσαλιώτικους αμφορείς.
Πολλές ταμπέλες μαγαζιών της Αγκντ έχουν ελληνικές ονομασίες και ο «Ελληνας έφηβος» αποτελεί το σύμβολο της πόλης. Ο Ντενίς Φονκέρλ, διευθυντής του Μουσείου της Αγκντ, αντί άλλου χαιρετισμού χρησιμοποιεί την αρχαιοελληνική έκφραση «τύχη αγαθή».
Η Αγάθη κτίστηκε από Μασσαλιώτες περί το 480 π.Χ., δυτικά του Ροδανού. Ωστόσο, βρισκόταν εκεί εμπορικός σταθμός των Φωκαέων από τον 6° π.Χ. τουλάχιστον αιώνα. Στο δρόμο του κασσίτερου από την Αγγλία προς τη Μασσαλία, τον οποίο εμπορεύονταν οι Μασσαλιώτες, η Αγάθη υπήρξε σπουδαίος, σταθμός του εμπορίου του προϊόντος αυτού. Στην εναρκτήρια τελετή των γιορτών της μεσογειακής νεολαίας, ο δήμαρχος της Αγκντ Σ. Πασεριέ τόνισε τα εξής σημαντικά για τον Ελληνισμό.
«Οι χώρες της Μεσογείου και του Ευξείνου έχουν κοινή παράδοση, οφειλόμενης στις αξίες του Eλληνικού πολιτισμού, που οι Ελληνες άποικοι στις χώρες αυτές πρωτοδίδαξαν. Είναι καιρός να επανέλθουμε στις αξίες του Eλληνικού Πολιτισμού. Αυτή είναι και η απάντηση μας στο Βορρά, που μόνο στο χρήμα στοχεύει».
Αυτή την εκπληκτική είδηση καμμία ελληνική εφημερίδα ή περιοδικό δεν δημοσίευσε. Περιοδικά, συμπεριλαμβανομένων και των κυριακάτικων, που βαριέσαι ακόμη και να τα ξεφυλλίσεις.
(Απόσπασμα από το υπό έκδοση Οδοιπορικό στη Ν. Γαλλία, της σειράς των Οδοιπορικών στον Άγνωστο Ελληνισμό, έκδοση τον Κέντρου Έρευνας - Μελέτης Ελληνισμού. Τα άλλα οδοιπορικά είναι στη Μ. Ελλάδα, στη Συρία, στην Ιορδανία, στο Ιράκ, στο Πακιστάν και στην Τυνησία. Τα Οδοιπορικά συνοδεύονται από πλούσια εικονογράφηση. Συγγραφέας ο δρ Ιστορίας - Αρχαιολογίας Επαμ. Βρανόπουλος).
ΠΗΓΗ: ΑΦΑΙΑ