ΚΕΙΜΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ

ΕΠΙ-ΣΚΕΨΕΙΣ:

11 Ιανουαρίου 2008

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΥΝΗΣIΑ

Προσγειωθήκαμε στην Τζέρμπα, στο αποκαλούμενο ‘Νησί των Λωτοφάγων’, στο ΒΔ άκρο της Τυνησίας. Κατά την παράδοση εδώ οι γυναίκες επλάνεψαν τους συντρόφους του Οδυσσέα και τους κράτησαν εκεί μονίμως . Η αλληγορία των λωτών της Οδύσσειας είναι τα …θέλγητρα των γυναικών της Τζέρμπας.

· Οι ξένοι θέλγονται από τους Αρχαιοελληνικούς μύθους , ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού μας προτιμά το Ολοκαύτωμα και τα σκάνδαλα. Αλλά μήπως έχει κάνει κάτι ο Τουρισμός μας και η Τοπική Αυτοδιοίκηση για να αναβιώσουν τους θαυμάσιους Ελληνικούς Μύθους; Δεν θα έπρεπε η Αθήνα να γιορτάζει τα Παναθήναια αντί τον αποστάτη της Ελληνικής θρησκείας , Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη; Εδώ όλα τα καθορίζει η διαπλοκή Κράτους –Ιουδαιοχριστιανικής Θρησκείας.

Καθ’ οδόν προς την έρημο περάσαμε από πόλεις , οι οποίες μου ξύπνησαν μνήμες από το παρελθόν . Η μηχανή του χρόνου με έφερε πίσω στο 1942 -3, τότε που η Βόρεια Αφρική ήτο πεδίο σκληρών και αιματηροτάτων μαχών μεταξύ αφ’ ενός των Συμμαχικών Δυνάμεων και αφ’ ετέρου των Αξονικών τοιούτων . Μέντζες, Ελ Μπάμπ, Μπιζέρτα, Μεντενίν, Γκάμπες, Γκάφσα , Κασσερίν, Λε Κέφ, Καϊρουάν, Αλμυρές Λίμνες Τσοτ Ελ Τζερίντ κ.α Χθαμαλά και γυμνά υψώματα με κάποια υποχρεωτική διάβαση για τα τροχοφόρα ήσαν ιδανικές αμυντικές τοποθεσίες για τις αμυνόμενες αξονικές δυνάμεις , ενώ οι συμμαχικές δυνάμεις έπρεπε να οργανώσουν πολυαίμακτες επιθέσεις μεγάλων δυνάμεων για να τις εκπορθήσουν. Εδώ διεξήχθησαν οι μεγαλύτερες αρματομαχίες με βαρύ φόρο αίματος εκατέρωθεν.

*Οι Δυνάμεις του Ρόμμελ το 1943 είχαν υποχωρήσει κατά μήκος της Βορειοαφρικανικής ακτής σε βάθος 2.600 χλμ, από τα σύνορα της Αιγύπτου μέσω της Λιβύης ως την Τυνησία . Αυτή ήτο το τελευταίο προγεφύρωμα του Άξονα στην Β. Αφρική . Όμως οι Σύμμαχοι μετά την θυελλώδη προέλαση των δυνάμεων του στρατηγού Μονγκόμερυ από ανατολάς (Αίγυπτο και Λιβύη) και των Αμερικανικών δυνάμεων από δυσμάς ( Μαρόκο ) όπου αποβιβάσθηκαν τους περιέσφιξαν σε έναν ελιγμό τύπου « ιλάγρας» Εκτοτε ήτο πλέον θέμα χρόνου για να τους εξουδετερώσουν . Οι δυνάμεις του Ρόμμελ , μετά από επική αντίσταση παραδόθησαν άνευ όρων την 8-9 Μαΐου 1943 . Έτσι έληξε ο πόλεμος στην Βόρεια Αφρική και οι σύμμαχοι ενήργησαν απόβαση στην Σικελία και αργότερον στο Αντζιο της Ιταλίας. .

Οι απώλειες εκατέρωθεν ήσαν βαρύτατες . Χιλιάδες οι νεκροί και δεκάδες χιλιάδες τραυματίες και στα δύο στρατόπεδα. Βέβαια κανείς δεν αναφέρει τις απώλειες του εντόπιου πληθυσμού που κι, αυτές ήσαν τεράστιες. Σήμερα στην Τυνησία υπάρχουν αρκετά Συμμαχικά , καθώς και Γερμανικά , Ιταλικά και Γαλλικά στρατιωτικά νεκροταφεία όπου είναι θαμμένοι οι νεκροί του πολέμου . Νέα παιδιά που έδωσαν την ζωή τους για τα.. ..ιδανικά . Οι Γερμανοί και Ιταλοί για τα Ναζιστικά και Φασιστικά «ιδεώδη» και οι Σύμμαχοι για τα ιδανικά της «Δημοκρατίας» και του «Ελευθέρου Κόσμου». Τα κούφια λόγια τα μεγάλα!! Οποία απάτη και διάψευση και από τα δύο μέρη! Αν ζούσαν σήμερα και έβλεπαν πόσο άδικα σπατάλησαν τη ζωή τους ασφαλώς θα το είχαν μετανοιώσει και οι μεν και οι δε. Οι μεν Γερμανοί και οι σύμμαχοι τους, διότι οι σημερινοί ομοεθνείς τους συμβιβάσθηκαν με τον διεθνή Αμρικανοσιωνισμό , ο οποίος είναι ο κύριος υπεύθυνος για την ήττα της πατρίδος τους στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους (Α! & Β! Π.Π) . Οι Σύμμαχοι διότι η πλουτοκρατική Εβραϊκή άρχουσα τάξη των ΗΠΑ και Βρετανίας τους εξώθησε να πολεμήσουν σε δύο Παγκόσμιους Πολέμους (Α! & Β! Π.Π) για :

α/ Να δημιουργηθεί το ιμπεριαλιστικό, στρατοκρατικό και επεκτατικό κρατίδιο του Ισραήλ

β/ Να αυξήσουν τα πλούτη τους οι Εβραίομασώνοι -και όχι μόνο- κροίσοι , τραπεζίτες και οι άνθρωποι των πολυεθνικών και των χρηματιστηρίων.

Εκτοτε ΗΠΑ , Βρετανία και Ισραήλ βρίσκονται σε διαρκείς ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις προς χάριν της ασφάλειας του Ισραήλ και για την επιβολή της παγκόσμιας κυριαρχίας της Νέας Τάξεως Πραγμάτων. Διαπράττουν ειδεχθή εγκλήματα πολέμου χειρότερα κι’ από αυτά των Ναζί . Βομβαρδίζουν χώρες, διατηρούν στρατιωτική κατοχή στο Ιράκ και Αφγανιστάν , διαθέτουν 1000 περίπου υπερπόντιες βάσεις, παραβιάζουν τ’ ανθρώπινα δικαιώματα και ληστεύουν τον πλούτο των λαών. Σ’ αυτούς οφείλεται η σημερινή σήψη και παρακμή του κόσμου.

Οι εντυπώσεις του γράφοντος και των συνταξιδιωτών μου για την Τυνησία είναι θετικές και συνοψίζονται στις κάτωθι διαπιστώσεις :

1. Η χώρα αυτή κυβερνήθηκε από δύο ικανούς ηγέτες, που άφησαν τη σφραγίδα τους στην Τυνησία:

α/ Ο Χοακίμ Μπουργκίμπα είναι ο πρώτος πρόεδρος , αυτός που οδήγησε αναιμάκτως την χώρα στην Ανεξαρτησία από τους Γάλλους αποικιοκράτες το 1956.

β/ Ο σημερινός πρόεδρος Μπεν Αλή του οποίου η φωτογραφία ‘κοσμεί ‘ κάθε γωνιά της χώρας, είναι κι’ αυτός ένας στιβαρός ηγέτης..

Και ο πρώτος είχε όραμα και ο δεύτερος έχει φιλοδοξία να κάνει την χώρα του το πρότυπο της Αφρικανικής ηπείρου, και όλα δείχνουν ότι το επιτυγχάνει : Παιδεία, Έργα(οκτώ διεθνή αεροδρόμια) , Καλλιέργειες, , Τουρισμός, Τάξη –Ασφάλεια, Πάταξη της Διαφθοράς, Ειρήνη, σχετική ευημερία κ.α

*Όπως μας είπε ο ξεναγός μας ο πρόεδρος Μπουργκίμπα δεν δίστασε να οδηγήσει σε δίκη και στο εκτελεστικό απόσπασμα ολίγες δεκάδες διεφθαρμένους , τους οποίους ο λαός θεωρούσε τρωκτικά του δημοσίου χρήματος .

*Όταν κάποιος υπουργός διπλασίασε την τιμή του ψωμιού εν μια νυκτί και αντελήφθη ο σημερινός πρόεδρος την λαϊκή αγανάκτηση –ίσως και κάποια μικρή εξέγερση- απέπεμψε κλοτσηδόν τον υπουργό του, ενώ το ψωμί το κρατά εδώ και δεκαετίες στην ίδια τιμή , δηλαδή πάμφθηνο και προσιτό στα λαϊκά στρώματα

Η Δημοκρατία βέβαια είναι στα χαρτιά, διότι πάντα βγαίνει ο ίδιος πρόεδρος καθώς δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος . Αλλά μήπως έχουμε εμείς πραγματική δημοκρατία ; Διεφθαρμένη οικογενειοκρατία και ανθελληνική ολιγαρχία του πλούτου και των ΜΜΕ.

Οι Αλμυρές Λίμνες είναι τα απομεινάρια μιάς τεράστιας θάλασσας που σκέπαζε την έρημο Σαχάρα ως την Τυνησία προ αμνημονεύτων χρόνων και λόγω των γεωλογικών καταστροφών αποξηράνθηκε. Είναι επικίνδυνο να περπατήσεις στις Αλμυρές Λίμνες, διότι έχουν ρουφήξει ανθρώπους και χάθηκαν.

Η Τυνησία είναι η πλέον ήπια ισλαμική (σουνιτική) χώρα με απόλυτη ανεξιθρησκία, είναι δε το μοναδικό ισλαμικό κράτος που έχει απαγορεύσει δια νόμου το κάλυμμα του προσώπου . Τα ήθη είναι αυστηρά και οι νόμοι δρακόντειοι εις ό,τι αφορά τις ερωτικές σχέσεις. Αυστηρότατες ποινές-μέχρι πέντε ετών άνευ αναστολής-προβλέπονται για παράνομες ερωτικές σχέσεις, ιδία με κορίτσια κάτω των 17 ετών.

Επισκεφθήκαμε την πόλη Τοεζέρ , που βρίσκεται σε μια όαση μέσα στην έρημο. Ο δήμαρχος της έχει φτιάξει ένα αξιόλογο Μουσείο Πολιτισμού, στο οποίο βλέπεις την εξέλιξη της ζωής από τον πρωτόγονο άνθρωπο ως τις ημέρες μας. Εντύπωση προξενεί η απουσία της Ελληνικής κλασσικής εποχής στο Μουσείο αυτό , η οποία παρουσία σε όλες τις εποχές ήτο έντονη στην Τυνησία.

*Από τον οδηγό της Τυνησίας μπορεί κανείς να πληροφορηθεί την ύπαρξη πολυάριθμων Ελληνικών πόλεων-αποικιών , οι οποίες δηλώνουν το πέρασμα του Ελληνισμού από εκεί κατά την κλασσική εποχή.

Ελληνική απουσία σημειώνεται και στην Καρχηδώνα , όπου ενώ μνημονεύονται κατά κόρον οι Φοίνικες ως ιδρυτές της πόλεως ( 8ον π. Χ αι), τα πάντα στο Μουσείο είναι Ελληνορωμαϊκά . Και ερωτούμε : Γιατί οι διπλωμάτες μας στην χώρα αυτή δεν εντόπισαν την εν λόγω απουσία; Το ΥΠΠΟ δεν έχει πολιτιστικές ανταλλαγές με τις χώρες της Βορείου Αφρικής ; Να σημειωθεί ότι η Λιβύη του Μουαμάρ Καντάφι έχει ιδιαίτερο τμήμα στο Μουσείο της Τριπόλεως, αφιερωμένο στον Ελληνικό Κλασσικό Πολιτισμό .

Επισκεφθήκαμε και την πόλη των Βερβερίνων Ταμέρζα στην έρημο. Αυτή είναι μέσα σε μια χαράδρα στο όρος Άτλας , όπου το 1969 πνίγηκαν από αιφνίδια πλημμύρα όλοι οι κάτοικοι της . Βερβερίνος με πληροφόρησε ότι υπάρχουν 45 εκατομμύρια Βερβερίνοι στις τέσσερες χώρες: Λιβύη, Τυνησία, Αλγερία και Μαρόκο. Υπάρχει Κίνημα Ανεξαρτησίας των Βερβερίνων(όχι στην Τυνησία) , αλλά η μοίρα τους μοιάζει με αυτή των Κούρδων .

Η παρουσία της Τουρκίας στην Τυνησία είναι έντονη και οι Τουρκικές τεχνικές εταιρείες δραστηριοποιούνται σε μεγάλα έργα, όπως στο νέο διεθνές αεροδρόμιο της Τυνησίας που τώρα ξεκινάει. Επίσης έντονη είναι και η παρουσία των Τουρκικών Αερογραμμών , ενώ αντιθέτως εμείς βρισκόμαστε στην φάση διαλύσεως της Ολυμπιακών Αερογραμμών .

Εντύπωση προξενεί η φοβερή προσπάθεια του λαού αυτού να δενδροφυτεύσει ακόμη και τους δρόμους μέσα στην έρημο. Έργο τιτάνιο για τις κλιματολογικές συνθήκες ξηρασίας της ερήμου, ενώ αντίθετα εμείς με το ωραίο κλίμα καιμε τα δάση μας και δεν φροντίζουμε να βάλλουμε δενδροστοιχίες στους δρόμους και στα πεζοδρόμια , διότι στο ΥΠΕΧΩΔΕ και στην Τ.Α ισχύει το δόγμα «τσιμέντο να γίνει»

Τέλος , η Τυνησία είναι μια φιλόξενη και καθαρή χώρα, ο λαός της αγαπά τους Έλληνες και υπάρχουν πολλοί έμποροι που έχουν εκμάθει στοιχειώδη Ελληνικά ώστε να συνεννοούνται στις συναλλαγές .

του Υποστρατήγου ε.α Κ. Χ . Κωνσταντινίδη